Χείμαρρος οι αντιδράσεις για το νερό

syntrivani-vrisi

Η Κηφισιά κάποτε είχε τα δικά της νερά. Σήμερα πάλι το νερό που γεμίζει τα σιντριβάνια,
τις λίμνες ή τρέχει από τις όποιες βρύσες, προέρχεται από την ΕΥΔΑΠ, ενώ μετά το
ψήφισμα της Βουλής, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων, ο έλεγχος περνάει στη Ρυθμιστική
Αρχή Ενέργειας.

ydatopyrgos21Και μπορεί οι αμπολές να έχουν από καιρό στερέψει, μπορεί ο υδατόπυργος έξω από το Άλσος να μην έχει σταγόνα νερό εδώ και χρόνια και να είναι προς ανακατασκευή, μπορεί οι βρύσες της πόλης να μην ξεδιψάνε κανέναν και ο επισκέπτης στην πόλη να πρέπει να προμηθευτεί το πλαστικό μπουκαλάκι από το περίπτερο, τα σιντριβάνια όμως εξακολουθούν να προσφέρουν δροσιά, ψαράκια να φιλοξενούνται στις λίμνες του Άλσους και η λίμνη στο Κεφαλάρι να υποδέχεται κάθε Θεοφάνεια τον σταυρό. Άραγε θα θεωρηθούν πολυτέλεια αυτά με το νέο καθεστώς;

Λίμνη Κεφαλαρίου
Στα γιορτινά της η Λίμνη Κεφαλαρίου, σημαιοστολισμένη και ρετουσαρισμένη

Η Κηφισιά έχει παράδοση στους αγώνες για το νερό, από όταν η θρυλική Λένω Πολίτη είχε αγωνιστεί προκειμένου να μην περάσουν τα νερά της Κηφισιάς, στην ΕΥΔΑΠ (θυμάσαι περίπου πότε;). Τουλάχιστον θα είχαμε το δικό μας νερό να ξεπουλήσουμε. Η Λένω είχε φυλακιστεί γιατί στάθηκε μπροστά στους χωροφύλακες και δεν τους άφηνε να προχωρήσουν αλλά και γιατί πυροβόλησε εναντίον του τότε δημάρχου Αθήνας, χωρίς να τον πετύχει, όταν εμφανίστηκε στην πλατεία Πλατάνου για να δει τις αντιδράσεις του κόσμου.

Τη Δευτέρα 20 Μαρτίου, μεγάλες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν εναντίον της ιδιωτικοποίησης του νερό  σε μεγάλες πόλεις όλης της Ελλάδας, ενώ στη Βουλή συζητιόταν το νομοσχέδιο «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων».

Σχετικό άρθρο για το τι γίνεται με το νερό γράφει ο Πέτρος Μπαστέας*

Ρυθμιστική Αρχή εμπορευματοποίησης του νερού 

H κυβέρνηση με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για τη δημιουργία Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων ετοιμάζει την Αγορά Νερού. Μια Αγορά που το Σύνταγμα ρητώς απαγορεύει.

Ο υπουργός  διαρρηγνύει τα ιμάτιά του. «Το νομοσχέδιο, σε κανένα σημείο δεν αναφέρει ή δεν περιγράφει πρόθεση ή διάθεση της κυβερνήσεως, για να ιδιωτικοποιήσουμε τους παρόχους ύδατος» , ανέφερε ο κ. Σκρέκας, αρκετές φορές, κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

iditikopoiisi1Και όμως. Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΥΠΕΝ στις 13/3 μετά την συνάντηση του κ. Σκρέκα με τους προέδρους της ΚΕΔΕ και της Ένωσης των ΔΕΥΑ αναφέρει ότι: «συμφωνήθηκαν αναδιατυπώσεις (στο νομοσχέδιο) , από τις οποίες οι σημαντικότερες είναι οι εξής: … 2. Προσδιορίστηκαν οι συμβάσεις παραχώρησης υπηρεσιών ύδατος την ορθή εφαρμογή των οποίων έχει η Αρχή, αφορούν μόνον τις εταιρείες ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ».

Και μπορεί ο υπουργός να διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι το νερό δεν θα ιδιωτικοποιηθεί, όμως με μια προσεκτική ανάγνωση διαπιστώνει κανείς πως ολόκληρο το νομοσχέδιο είναι γραμμένο με «ανοιχτή διατύπωση» και ορολογία τέτοια που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί αν αποφασιστεί ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών.

Η κυβέρνηση στο όνομα δήθεν της «ορθολογικής ρύθμισης της παροχής υπηρεσιών ύδρευσης», προετοιμάζει το έδαφος για τη δημιουργία «αγοράς» υπηρεσιών ύδρευσης, την οποία θα ρυθμίζει η Ρ.Α.Α.Ε.Υ., προφανώς με την ίδια… επιτυχία, με την οποία η ΡΑΕ ρυθμίζει μέχρι σήμερα την αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος και της ενέργειας, με αποτέλεσμα να έχουμε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη.

Επιχειρεί να επαναφέρει τη νομοθέτηση της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών ύδρευσης που το ΣΤΕ απέρριψε με την από 2519/2022 απόφασή του με την οποία, ακύρωσε ομόφωνα, στο σύνολό της, την υπ’ αριθμ. 135275/19.05.2017 απόφαση της διυπουργικής Εθνικής Επιτροπής Υδάτων, περί κανόνων τιμολόγησης του νερού, ως αντίθετη στην Οδηγία 2000/60 και στη σχετική εθνική νομοθεσία (ν. 3199/2003 και Π.Δ. 51/2007).

Είναι γνωστό ότι Ρυθμιστικές Αρχές δημιουργούνται σε αγορές που ελευθερώνονται μετά την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων και υπηρεσιών. Το 2011 μαζί με την ίδρυση του ΤΑΙΠΕΔ που είχε ως στόχο την ιδιωτικοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου στα Μνημόνια μπήκε και η υποχρέωση ίδρυσης Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων.  Για κάτι που δεν πουλιέται, το νερό, οι δημόσιες υπηρεσίες ύδρευσης, η κυβέρνηση φτιάχνει Αγορά και βάζει και ρυθμιστή της αγοράς! Και ας μη πουλιέται τίποτα. Και οι ίδιοι ορκίζονται πως δεν πωλείται τίποτα. Για ποιο λόγο λοιπόν φτιάχνεται η αγορά;

Το νερό δεν είναι ούτε ενεργειακός πόρος, ούτε εμπορικό προϊόν. Είναι ο πιο βασικός ζωτικός πόρος, είναι το πιο σημαντικό κοινό αγαθό και δεν χρειάζεται να τεθεί υπό τον έλεγχο και την εξουσία ρυθμιστικών αρχών ιδιωτικοποίησης.

Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων δεν απέτρεψε το έγκλημα στα Τέμπη. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δεν συγκράτησε την ακρίβεια στο ρεύμα.

Το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί για να μην γίνει το νερό σαν το ρεύμα ακριβό.


mpasteasΟ Πέτρος Μπαστέας είναι μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Προσωπικού ΕΥΔΑΠ. Ο Πέτρος Μπαστέας εξέδιδε για πολλά χρόνια την τοπική εφημερίδα της Ν. Ερυθραίας και της Νέας Ερυθραίας On line