Χάριν μικροπολιτικής διχάζεται η πόλη

oikodomi-axarmwn1

Ακόμη για μια φορά υπήρξε μετωπική σύγκρουση του Δημάρχου Κηφισιάς Βασίλη Ξυπολυτά με τον πρώην Δήμαρχο Γιώργος Θωμάκο στο Δημοτικό Συμβούλιο της 17ης Απριλίου, τον οποίο κατηγόρησε για μικροπολιτικές βλέψεις.

thomakos-ds-174αxypolytas-ektakto1

Ενώ ο Δήμαρχος τόνισε την κρισιμότητα της στιγμής και την ανάγκη για σύμπνοια απέναντι στην Κυβέρνηση για την εφαρμογή του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ)  και μάλιστα ύστερα από την πίεση των Δήμων Βούλας Βάρκιζας Βουλιαγμένης, Αλίμου αλλά κυρίως της Κηφισιάς, η οποία κατέθεσε και ομόφωνο ψήφισμα μαζί με χιλιάδες υπογραφές από πολίτες της Κηφισιάς υπήρξε αντίδραση του πρώην δημάρχου ως προς την αποστολή ενός ψηφίσματος προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ώστε να προστατευθούν οι ήδη προστατευμένες περιοχές της Κηφισιάς που έχουν σε ισχύ Προεδρικά Διατάγματα.

Από την συζήτηση που ακολούθησε φάνηκε είναι απαραίτο να σταλεί μια εγκύκλιος από το ΥΠΠΕΚΑ ώστε να συμμορφωθεί η Υπηρεσία Δόμησης Κηφισιάς και να μην αυθαιρετεί, εγκρίνοντας άδειες εντός του Παραδοσιακού κάτι που φαίνεται πως έχει ήδη πράξει, όπως αποκάλυψε η αντιδήμαρχος Πολεοδομικών Θεμάτων Ελένη Βάρσου αλλά και ο πρώην αντιδήμαρχος επί δημαρχίας Θωμάκου, Μανώλης Κουρμαδιάς.

Ο πρώην Δήμαρχος φαίνεται πως δεν κατάλαβε αυτό που είπε ο Βασίλης Ξυπολυτάς, ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος υποχώρησε στις πιέσεις και σύντομα για να εκτονωθεί η κρίση θα πάρει πίσω κάποιες από τις ζημιογόνες διατάξεις όχι μόνο στην Κηφισιά αλλά πανελλήνια. Θεώρησε ο Δήμαρχος αυτή την εξέλιξη μια τεράστια νίκη της Κηφισιάς η οποία ξεκίνησε από μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας, αλλά χρειάζεται να γίνει ακόμη ένα βήμα με την αποστολή αυτής της εγκυκλίου προς την Υπηρεσία Δόμησης από το Υπουργείο. Έτσι ούτως ή άλλως θα ωφεληθεί και η Κηφισιά από αυτές τις διατάξεις αλλά πρέπει να εκδώσει αυτή την εγκύκλιο για την προστασία των ήδη παραδοσιακών οικισμών, όχι να  παρέμβει νομοθετικά για επέκταση του παραδοσιακού σε όλη την Κηφισιά, κάτι που δεν μπορεί να γίνει ούτως ή άλλως.

Με το δίκιο του ο Βασίλης Ξυπολυτάς, αν και με πολύ οξύτητα επιτέθηκε λεκτικά εναντίον του Γιώργου Θωμάκου, λέγοντας ότι επί 9,5 χρόνια άφησε ακάλυπτη την πόλη απέναντι στις αυθαιρεσίες της Υπηρεσίας Δόμησης και χάριν μικροπολιτικών συμφερόντων δυναμιτίζει την πόλη. Προσπαθεί να πείσει ο κ. Θωμάκος, ότι ο Δήμαρχος, όπως είπε ο Βασίλης Ξυπολυτάς, με αυτό το ψήφισμα για σεβασμό των Προεδρικών Διαταγμάτων από την Υπηρεσία Δόμησης αφήνει όλη την υπόλοιπη πόλη απέξω. Κάτι που φυσικά δεν ισχύει αφού ήδη οι διατάξεις που θα αναιρεθούν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος την προστατεύουν.

Ο πρώην Δήμαρχος επέμενε και τελικά έκανε αντιπρόταση οι ειδικές διατάξεις προστασίας να ισχύσουν για όλη την πόλη, με αποτέλεσμα το κάλεσμα του Δημάρχου Βασίλη Ξυπολυτά για ομοψυχία στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη από την εφαρμογή αυτού του νόμου, να είναι λειψή αφού οι σύμβουλοι του πρώην δημάρχου ψήφισαν κατά.