“ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ UP-EΙΚΟΝΙΣΕΙΣ” του Δήμου Φλέσσα στην Άνδρο

apeikoniseis
Της Μάρθας Φωτοπούλου
Έκθεση Ζωγραφικής Δήμου Φλέσσα στην Ανδρο.
“ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ UP-EΙΚΟΝΙΣΕΙΣ”
ΑΝΔΡΟΣ ! Το Αρχοντονήσι με τη Πλούσια Πολιτιστική Ζωή.
Στη Χώρα της Ανδρου στο παλαιό εργοστάσιο παγοποιϊας ιδιοκτησίας Μαντζαβελάκη που ιδρύθηκε το 1930, το Σάββατο 19 Αυγούστου 2023 εγκαινιάζεται η έκθεση ζωγραφικής του αρχιτέκτονα και εικαστικού Δήμου Φλέσσα, ο οποίος έλκει την καταγωγή από την Ανδρο. Τίτλος της έκθεσης “ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ UP-EIKONIΣΕΙΣ”
Το εργοστάσιο από το 1999 λειτουργεί σαν Μουσείο Λαογραφικής και Χριστιανικής Τέχνης. Εκτείθονται, παράλληλα με τα λαογραφικά εργαλεία και αντικείμενα, εικόνες αγιογραφικές συσχετιζόμενες με το χώρο της Ανδρου, από τη Συλλογή του Μάριου Βασιλόπουλου.
Με την ευκαιρία της έκθεσης, επισκέφτηκα τον Δήμο Φλέσσα, οικογενειακό φίλο από το 1990, στο σπίτι του στη Κηφισιά και μου μίλησε για την έκθεσή του:
“Είναι μιά νέα ματιά πάνω στην εκκλησιαστική ζωγραφική παράδοση. Ο “ανθρωπότυπος” που χρησιμοποιώ στις εικαστικές αναφορές μου, είναι ένα διεθνοποιημένο μοντέλο ανθρώπου με τοπικές αναφορές (θέατρο σκιών – καραγκιόζης). Στην έκθεση παρουσιάζονται 3 βασικές ενότητες της ορθόδοξης εικονογραφίας. Οι αγιοι, οι εικόνες της Καινής Διαθήκης και η Παναγία με το Βρέφος. Η φιλοσοφία της πρότασης δεν είναι η αντιπαράθεση δύο εικαστικών προτάσεων. Είναι μιά πρόταση τόνωσης του θρησκευτικού συναισθήματος που εκπέμπουν οι παραδοσιακές απεικονίσεις”
Η έκθεση θα διαρκέσει εως και την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023.
Μία επίσκεψη στην Ανδρο, με τις υπέροχες παραλίες χωρίς ξαπλώστρες, τα υπέροχα καταπράσινα χωριά της και την πλούσια πολιτιστική της ζωή της, νομίζω επιβάλλεται