Η Ελλάδα στις πρώτες χώρες τουρισμού

mykonos1

Έκρηξη των τουριστικών επισκέψεων προβλέπεται το φετινό καλοκαίρι του 2017 με την αύξηση να προβλέπεται σε ποσοστό τουλάχιστον 6% σε σχέση με την περασμένη σεζόν, δηλαδή ο αριθμός των τουριστών θα ξεπεράσει σίγουρα τα 30 εκατομμύρια και ίσως φτάσουν τα 35 εκατομμύρια. Δεν ξέρω, ωστόσο, αν οι υπάρχουσες τουριστικές υποδομές θα επαρκέσουν. Βέβαια τουλάχιστον δύο ξενοδοχεία της Ελλάδας είναι μέσα στα καλύτερα πενήντα της παγκόσμιας κατάταξης ξενοδοχείων.

Ίσως οι καλοί μας αναγνώστες να θυμούνται ότι εμείς μόλις πριν λίγα χρόνια, όταν οι τουρίστες στην Ελλάδα πλησιάζανε τα 15 εκατομμύρια, γράφαμε πως σύντομα οι επισκέπτες μας θα φτάσουν τα 30 εκατομμύρια. Αυτό δεν το βασίζαμε στα στοιχεία των Τοur Operator, των ταξιδιωτικών γραφείων και στα προγνωστικά των αεροπορικών γραμμών αλλά στην εμπειρία μας από τα ταξίδια μας, πιστοποιώντας τη μοναδικότητα του ελληνικού κλίματος και του ιδανικού ελληνικού καιρού αλλά και σαν κοινωνικοπολιτική σελίδα στη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας να βρίσκεται κοντά στις εστίες πολέμου και συγκρούσεων της Μέσης Ανατολής, που αφήνουν αλώβητη όμως την Ελλάδα.

Γράφουμε για την αύξηση του φετινού τουρισμού με 6%, αλλά όσο αφορά την αύξηση τουριστών υψηλού επιπέδου εφέτος θα είναι της τάξεως 8% με 10%, τουριστών από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τις χώρες του πετροδολαρίου των χωρών της Μέσης Ανατολής.
Στην Ελλάδα θα χρειαστούν και άλλες περιοχές της πατρίδας μας, που μέχρι τώρα βρίσκονταν στο περιθώριο του τουριστικού ρεύματος να ετοιμαστούν να δεχτούν τουρίστες αξιοποιώντας τις ως τώρα ανεκμετάλλευτες δυνατότητές τους παροχής τουριστικών υπηρεσιών. Σε αυτό έχουν συμβάλλει και οι ελληνικές τουριστικές Αρχές και υπηρεσίες που έχουν επεξεργαστεί πλάνα για τη φετινή τουριστική έκρηξη επισκέψεων επιδιώκοντας συγχρόνως την επιμήκυνση της σεζόν των τουριστικών δράσεων σε όλη τη χώρα, αυξάνοντας και το χειμερινό τουρισμό συγχρόνως φέτος, με περισσότερο από 20 %, όπως εκτιμάται ότι είχε αυξηθεί την περασμένη χειμερινή περίοδο.

Τα συνεχή ανοίγματα της εθνικής μας στρατηγικής για νέες αγορές ιδίως των νεόπλουτων χωρών της Ασίας και μάλιστα για την προσέλκυση τουριστών υψηλού επιπέδου θα φέρουν ακόμα πιο καλά αποτελέσματα τουριστικών ροών προς τη χώρα μας. Δεν αποκλείεται να έχουμε μια κρίση και ίσως και στασιμότητα, αλλά και πτώση στην κρουαζιέρα με τις δραματικές εξελίξεις στην Τουρκία, αφού τα προγράμματά τους συχνά αγγίζουν και τις δύο χώρες Ελλάδα – Τουρκία. Οι αεροπορικές αφίξεις ωστόσο θα καταγράψουν μεγάλη αύξηση και εδώ να αναφέρουμε τη νέα αεροπορική γραμμή Αθήνας – Νέας Υόρκης μέσω Emirates που θα συνεχίζεται όλη τη διάρκεια του έτους. Εδώ να προσθέσουμε πως η γραμμή αυτή των Emirates δεν θα διευκολύνει τη ροή των τουριστών και των επιβατών γενικότερα ανάμεσα στην Αθήνα και τη Νέα Υόρκη αλλά και τη ροή των τουριστών της Ασίας προς το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας. Η οικονομίες της Κίνας και της Ινδίας εκτινάσσονται με καταπληκτική ταχύτητα δημιουργώντας νέους τουρίστες υψηλού οικονομικού επιπέδου, που σίγουρα θα βάζουν στόχο την επίσκεψη τους στην Ελλάδα που σαν και αυτές έχει πανάρχαιες πολιτιστικές ρίζες και ενδιαφέρονται να την επισκεφτούν. Η Αθήνα του Γιώργου Καμίνη και του Γιάννη Μπουτάρη η Θεσσαλονίκη έχουν αναβαθμιστεί πολύ στην προσέλκυση τουριστών.