Τα Κέντρα Κοινότητας των Δήμων

workers1

Τα Κέντρα Κοινότητας είναι οι δομές των Δήμων που αναλαμβάνουν να πληροφορούν τους ενδιαφερόμενους συνδημότες μας για επιδόματα και κοινωνικές παροχές που δικαιούνται σύμφωνα με τα κοινωνικά προγράμματα κατά της φτώχειας που εκπονούν τα Υπουργεία Οικονομίας και Εργασίας.

Τα κέντρα προγράμματος Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης αφορά ουσιαστικά 700.000 δικαιούχους που έχουν ήδη υποβάλλει αίτηση βοήθειας από την 1η Φεβρουαρίου του 2017. Τα Κέντρα Κοινότητας σε Δήμους μέχρι 40.000 κατοίκους στελεχώνονται με δύο υπαλλήλους και έως 100.000 κατοίκους στελεχώνονται με τρεις υπαλλήλους. Συνολικά οι υπάλληλοι των Κέντρων Κοινότητας που μέχρι στιγμής υπάρχουν σε όλη την επικράτεια ανέρχονται σε 800 άτομα, πλήρους απασχόλησης.

Αλλά σύμφωνα με την ΚΕΔΕ η αδικαιολόγητη ολιγωρία της κυβέρνησης συμβάλλει στο να βρίσκονται ακάλυπτοι οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Κοινότητας των Δήμων αλλά κα οι 118.00 αναγνωρισμένοι ως ωφελούμενοι από τα προγράμματα αντιμετώπισης της φτώχειας, που τώρα δεν προχωρούν αφού οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί. Οι συμβάσεις των εργαζομένων των κοινωνικών δομών αντιμετώπισης της φτώχειας παραμένουν ακάλυπτες στον αέρα από το Φεβρουάριο 2017, δηλαδή από τότε που είχε λήξει η παράταση που είχε δοθεί από τα Υπουργεία Οικονομίας και Εργασίας για τη συνέχιση της λειτουργίας των Κοινωνικών Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας. Ήταν τότε που οι Δήμοι είχαν υπενθυμίσει στην κυβέρνηση πως οι παραπάνω δομές που διευκολύνουν τη ζωή των 118.000 ωφελουμένων συμπατριωτών μας και τις οικογένειές τους δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και να συντηρηθούν μέχρι να ενταχθεί η χρηματοδότησή τους μέσω του ΠΕΠ στο τρέχον ΕΣΠΑ που ισχύει από το 2014 μέχρι το 2020.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω γεγονότα που τώρα έχουν αναγκάσει τους 800 εργαζόμενους στα Κέντρα Κοινότητας των Δήμων μας να κατέβουν σε μαζική διεκδικητή απεργία, να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες μας πως αν ο νεοεθνικισμός κερδίζει έδαφος στις χώρες της ΕΕ όπως στη Γαλλία και στη Σουηδία που είναι πρώτα κόμματα, πως δεν θα πρέπει αυτό να μας αποσταθεροποιήσει και να μας απομακρύνει από το γεγονός ότι ο νεοφιλελευθερισμός και η συντηρητική ηγεσία των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης συνεχίζουν να εντείνουν τον οικονομικό στραγγαλισμό μας και την κυριαρχία μας σαν ελεύθερη και ισότιμη χώρα ανάμεσα στους ανάδελφους εταίρους μας βυθίζοντάς μας ολοένα και πιο βαθιά στη νέα φτώχεια και τη μόνιμη λιτότητα.

Η λειτουργία των Κέντρων Κοινότητας στους Δήμους μας δεν είναι μόνο κάτι που είναι προς όφελος των μη εχόντων συμπολιτών μας για την αντιμετώπιση της φτώχειας ούτε απλό αίτημα των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές να ανταμείβονται για την εργασία τους, αλλά είναι ακόμα πιο πολύ μια κοινωνική αναγκαιότητα που ευεργετεί και όλους εμάς προνομιούχους και μη. Αίτημα της κοινωνίας όλης σε ημέρες κυβέρνησης Αριστερής για πρώτη φορά ήταν πάντα και είναι συνεχώς και τώρα να δοθεί στα αρμόδια Υπουργεία Οικονομίας και Εργασίας που αναφέραμε εντολή να παραταθεί το υφιστάμενο απενεργοποιημένο πρόγραμμα, έτσι ώστε να ευεργετηθούν οι 118.000 ωφελούμενοι από τη μια μεριά και από την άλλη να παραταθούν οι συμβάσεις εργασίας του προσωπικού των Δήμων στα Κέντρα Κοινότητας, που τώρα εδώ και μήνες διαμαρτύρονται γιατί μένουν απλήρωτοι μέχρι την οριστική τους ένταξη μέσω των Π.Ε.Π. στο ΕΣΠΑ.

Τα Κέντρα Κοινότητας στους Δήμους με συμπολίτες μας ωφελούμενους από τα προγράμματά τους για την αντιμετώπιση της φτώχειας είναι κοινωνικά αναγκαίοι θεσμοί που πρέπει να στηρίξουμε στην ευρύτερη αγωνιστική προοπτική μας να αναπτύξουμε την αλληλεγγύη, την ισότητα και την ελευθερία στην αδικημένη χώρα μας.