Ενός λεπτού σιγή στο Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς 03.11.2022

sigh-apergis1
 – γράφει η Φλώρα Μυρσαλιώτου

Ενός λεπτού σιγή ζητήθηκε να τηρηθεί στο χθεσινοβραδινό Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς από τον Δήμαρχο Γιώργο Θωμάκο για να τιμήσουμε την μνήμη του Σταύρου Απέργη. Τη βαθειά θλίψη του για τη σημαντική αυτή απώλεια του Σταύρου Απέργη μίλησε και ο Επικεφαλής του Συνδυασμού « Η πόλη της καρδιάς μας» Νίκος Χιωτάκης, με τον οποίο είχε συνεργαστεί στις δημοτικές εκλογές του 2002 βγαίνοντας ο πρώτος του Δημοτικός Σύμβουλος σε σταυρούς. Ο κ. Χιωτάκης αναφέρθηκε στον Σταύρο Απέργη με θαυμασμό και τόνισε πως αυτό που τον χαρακτήριζε σαν άνθρωπο ήταν η πίστη του στις ατομικές ικανότητες του κάθε ανθρώπου, παρά τη θέση του στο συλλογικό κοινωνικό σύνολο, πως δηλαδή ο άνθρωπος μπορεί να καταφέρει να πραγματοποιήσει στόχους αρκεί ο ίδιος να το θέλει και χωρίς να εξαρτάται από τη θέση των άλλων γύρω του. Ο Σταύρος Απέργης ήταν υπεύθυνος Οικονομικών του Δήμου Κηφισιάς ως Αντιδήμαρχος από το 2003 έως το 2006 και επιφανής οικονομολόγος της Ελλάδος. Το 1998 είχε διεκδικήσει τον Δήμο Κηφισιάς ως Δήμαρχος  έναντι του Βασίλειου Βάρσου  και παρά το ότι έχασε τη δημαρχία η ενασχόληση του με τα κοινά ήταν ενεργή και πάντοτε η γνώμη του μετρούσε χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες, όπως αναφέρουν πολλοί συνάδελφοί του.

Στη συνέχεια της Ενημέρωσης αρχικά ο Δήμαρχος Γιώργος Θωμάκος αναφέρθηκε στη μεγάλη συμμετοχή βουλευτών, υπουργών και κληρικών στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου μας που ξεκίνησαν του Αγίου Δημητρίου 26 Οκτωβρίου 2022 και ολοκληρώθηκαν την 28η Οκτωβρίου με τη μαθητική παρέλαση και τους παραδοσιακούς χορούς που πραγματοποίησε το χορευτικό τμήμα του Δήμου Κηφισιάς και ευχαρίστησε και το τμήμα οδοκαθαριστών για το καθιερωμένο εορταστικό κέρασμα προς τους δημότες μας. Έπειτα αναφέρθηκε στο θέμα της εγκληματικότητας στην πόλη μας και τόνισε πως σαν Δήμος δεν φέρουμε ευθύνη αλλά δε μπορούμε να μείνουμε και αμέτοχοι. Αναφέρθηκε στην επικείμενη ολοκλήρωση του τεχνικού προγράμματος και στο επιτυχημένο πρόγραμμα του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου το οποίο έχει δημιουργήσει μία εξαιρετική ψηφιακή βιβλιοθήκη.

Ο Αντιδήμαρχος Νέας Ερυθραίας κ. Μιχάλης Καυγαλάκης αναφέρθηκε σε αναστάτωση που έχει προκαλέσει στους δρόμους και στην ταλαιπωρία των δημοτών και κατοίκων, ειδικά των οδηγών η εταιρεία COSMOTE η οποία τοποθετεί κορδέλες απαγόρευσης διέλευσης και στάθμευσης αυθαίρετα στους δρόμους του Δήμου μας, χωρίς να ειδοποιεί τις υπηρεσίες του Δήμου ώστε να μπορέσει να συνεννοηθεί με το τοπικό αστυνομικό τμήμα για τη διευκόλυνση των πολιτών και εύρεση εναλλακτικών διαδρομών. Μάλιστα δήλωσε πως την επόμενη φορά θα καλέσει την τροχαία, ώστε να σταματήσουν να δημιουργούν πρόβλημα, και ο Δήμαρχος Κηφισιάς τόνισε πως υπάρχει ελλιπής ή και ανύπαρκτη σήμανση στους δρόμους απευθυνόμενος στην Διεύθυνση της τεχνικής υπηρεσίας.

Ο Αντιδήμαρχος Εκάλης κ. Κουρέπης Αχιλλέας μας ενημέρωσε πως ολοκληρώθηκε και ο αγώνας δρόμου ημιμαραθώνιος Με αφετηρία και τέρμα τον Δήμο Διονύσου με σημείο διαδρομής τον Δήμο μας, όπου συμμετείχαν περίπου 450 δρομείς, διασχίζοντας 21 χιλιόμετρα την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022. Μέρος των εσόδων που προέκυψαν από τις συμμετοχές των συμμετεχόντων θα δοθούν στο Χαμόγελο του παιδιού από τον Δήμο Κηφισιάς και ευχήθηκε ο κ. Κουρέπης αυτή η δράση να επαναληφθεί του χρόνου με αφετηρία και τέρμα τον Δικό μας Δήμο στην Κηφισιά.

patini1Τέλος ο Αντιδήμαρχος O Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών, Αειφόρου Ανάπτυξης και Ζωοφιλίας κ. Σταύρος Ζαπάντης, μας ενημέρωσε για τα νέα ηλεκτρικά πατίνια που σίγουρα έχετε αρχίσει να βλέπετε όλοι στους δρόμους και τις γειτονιές του δήμου μας και ίσως κάποιο ήδη να έχετε χρησιμοποιήσει. Ο κ. Ζαπάντης τόνισε πως η χρήση αυτή αντί του αυτοκινήτου βοηθάει το περιβάλλον αλλά και την κυκλοφοριακή κίνηση στο να ελαττωθεί. Τα πατίνια είναι σε συγκεκριμένα σημεία στο κέντρο της Κηφισιάς, αλλά ο χρήστης μπορεί να αφήσει σε οποιοδήποτε άλλο σημείο μέσα στα όρια του Δήμου μας όταν τελειώσει τη βόλτα του. Το κόστος είναι 0,90 ευρώ για να το νοικιάσετε και χρεώνεστε ανά ώρα 0,02 ευρώ. Κλειδώνει αυτόματα όταν βγει εκτός ορίων του Δήμου μας και άρα υπάρχει ένα πρόβλημα με την περιοχή των  Αδαμών προς το παρόν, καθώς χρειάζεται να διασχίσουμε την Εθνική οδό, αλλά είναι κάτι για το οποίο ψάχνουμε λύσεις είπε ο κ. Ζαπάντης. Τα πατίνια έχουν συγκεκριμένο όριο ταχύτητας σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας τα 15 χιλιόμετρα και κλειδώνουν σε συγκεκριμένα σημεία όπως τα πάρκα, για λόγους ασφαλείας. Υπάρχουν οδηγίες χρήσης πάνω στα πατίνια στη θέση όπου βάζουμε το κινητό. Προτάθηκε από άλλους δημοτικούς συμβούλους να μπουν και χάρτες στα σημεία εκκίνησης για αξιοποίηση της πόλης μας ως τουριστική διαδρομή (κ. Διονυσιώτης) αλλά και επιβράβευση των πολιτών όταν τα επιστρέφουν στα σημεία εκκίνησης καθώς και προμήθεια κράνους (κ. Σάντυ Πατρινού). Ο κ. Ζαπάντης αποκρίθηκε θετικά στο να λάβει υπόψη του αυτές τις προτάσεις και εξήγησε πως η δράση αυτή είναι μέρος του SPARCS του οποίου θα γίνει η Γενική Συνέλευση τη επόμενη εβδομάδα στην Κηφισιά και περιλαμβάνει 160 άτομα, 7 πόλεις και 31 Οργανισμούς.

Εμείς ευχόμαστε καλές βόλτες σε όλους τους δημότες που θα τολμήσουν να ξανανιώσουν για λίγο παιδιά πάνω στο πατίνι τους  – φαίνεται να είναι ήδη αρκετοί τουλάχιστον στη Νέα Ερυθραία όπου τα βλέπω παντού ήδη!-  που πλέον αυτό το πατίνι είναι ηλεκτρονικό και εκτός από πλάκα έχει και μεγάλη χρησιμότητα για τους ενήλικες σε μια κοινωνία του σήμερα που επιβάλλεται να διατηρήσουμε καθαρό όσο μπορούμε όλοι μας το περιβάλλον και να φροντίσουμε επίσης και τη δική μας σωματική άσκηση και που τα οφέλη της χρήσης της τεχνολογίας είναι φανερά όπως η χρήση αυτού του application!