«Φυτική» καραντίνα. Ο Νίκος Θυμάκης επι…μένει Ανθοκομική

εκθεσιακό περίπτερο στην Ανθοκομική

Τον γεωπόνο Νίκο Θυμάκη είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε και να συνεργαστούμε το 2004, όταν ανέλαβε σημαντική θέση στο Νομικό Πρόσωπο της Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς. Με συνεντεύξεις του και άρθρα του στην εφημερίδα «Κηφισιά» μας έδειξε  τον δρόμο και τον τρόπο να περιποιούμαστε τα φυτά μας και να φροντίζουμε το περιβάλλον.

Θυμάκης γεωπόνος
Ο Νίκος Θυμάκης επί το έργον

Στη σημερινή συγκυρία από το πόστο του ως προέδρου του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών, ο Νίκος Θυμάκης μάς ταξιδεύει σε κοσμοπολίτικα σαλόνια διεθνών γεωπονικών εκθέσεων στις οποίες έχει συμμετάσχει και συγχρόνως μάς δίνει συμβουλές για την ανθοκομία και τον κήπο, ξεναγώντας μας και στον κόσμο του ΙΓΕ.

Η συνέντευξη ξεκίνησε απευθύνοντας σε όλους τους αναγνώστες μας ευχές.

 

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Εύχομαι ολόψυχα σε όλους να  είναι υγιείς, μάχιμοι στην κηπουρική και όπου αλλού και  ότι ωφέλιμο προκύπτει από αυτήν την περίοδο σε επίπεδο προσωπικής ανασυγκρότησης να το κρατήσουν.

  • Την Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς την έχετε υπηρετήσει από πολλές θέσεις. Σας έχουμε δει στο περίπτερο των Γεωπόνων του Δήμου αλλά και τελευταία με το ΙΓΕ. Θυμόμαστε κάποια διοργάνωση ιδιαίτερα και γιατί;

 Υπηρέτησα από το 2004 έως το 2012, με πρώτο Πρόεδρο τον νυν Δήμαρχο κ. Γιώργο Θωμάκο, επί Δημαρχίας Νίκου Χιωτάκη και με Πρόεδρο όλα τα επόμενα χρόνια την αγαπητή κ. Ελευθερία Λιαπάκη. Τους ευχαριστώ όλους για την ευκαιρία που μου έδωσαν και την πίστη που έδειξαν σε ό,τι πρότεινα για να είναι η Ανθοκομική Κηφισιάς, το σημαντικότερο γεγονός της Ανθοκομίας και του Πρασίνου της χώρας μας και όχι μόνο. Ήταν και παραμένει συλλογική προσπάθεια που εκπορεύεται από γνήσια αγάπη προς το Πράσινο και συνεχίζουν άξιοι συνάδελφοι. Τώρα, ως Πρόεδρος του ΙΓΕ, έχουμε υπογράψει με τον Πρόεδρο κ. Γιάννη Παντελεάκη και εκτελούμε ένα Σύμφωνο Συνεργασίας που αφορά στο Εκθεσιακό Τμήμα και την οργάνωση εκπαιδευτικών θεμάτων.

Από το 2004 έως και το 2012, είναι πολλές οι στιγμές που προσέφερε η Ανθοκομική στο κοινό και σε εμάς, τα στελέχη του Δήμου Κηφισιάς ως διοργανωτές, που μας έδειξαν την διείσδυση του Πρασίνου και της Κηποτεχνίας στην καθημερινότητα. Θα σταθώ στην εναρκτήρια συνάντηση και ίδρυση του Ελληνικού Δικτύου Βοτανικών Κήπων στην έκθεση του 2007 από πλευράς θεσμικής, τη συναυλία προς τιμήν της Eurovision το 2006 με παιδική χορωδία ως πολιτιστικό γεγονός, την καθιέρωση «θέματος» στο Εκθεσιακό Τμήμα από το 2005 που «καθορίζει» και το πώς και γιατί πωλούνται φυτά καθώς και την παρουσία διεθνών συμμετοχών αλλά και του «Ράλυ Αντίκα» της ΦΙΛΠΑ.

Κήπος Ανθοκομική
Ο Κήπος της Αγίας Γραφής όπως παρουσιάστηκε σσε θεματικό περίπτερο στην Ανθοκομική

Δεν ξεχνώ τον θεματικό κήπο με το Εκκλησάκι και τον «Κήπο της Αγίας Γραφής» το 2008, που έπαιζε μόνο του θέμα στην τηλεόραση και αποτέλεσε την έμπνευση για τον αντίστοιχο κήπο στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης αλλά και στον αντίστοιχο που φτιάξαμε πρόσφατα στο Κτήμα Συγγρού στον Ναό του Αγίου Ανδρέα.  Σίγουρα η καθιέρωση του περιπτέρου των Γεωπόνων της Έκθεσης είναι κάτι που βοηθάει πολύ την Έκθεση και στο κομμάτι της πώλησης αλλά και της ευαισθητοποίησης του κοινού στο Πράσινο και το Περιβάλλον. Τι να πρωτοθυμηθώ…

WOLLEMIA
Το δένδο WOLLEMIA στην Ανθοκομική

Αυτό όμως που μου έχει μείνει πιο έντονα χαραγμένο στη μνήμη και το λέω πάντα,  είναι η Ανθοκομική του 2006, που όλα τα παραπάνω έγιναν και προχώρησαν από τότε ως σήμερα, ξεπέρασε τα 100.000 εισιτήρια αλλά είχαμε κι ένα περιστατικό που δείχνει τη δύναμη που έχει το Πράσινο… Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάσαμε ένα φυτό σπάνιο, που οι επιστήμονες πίστευαν ότι είχε χαθεί από τη Φύση και το ξαναβρήκαν το 2004 σε χαράδρα στην Αυστραλία, με πληθυσμό 120 φυτών. Είναι η #Wollemia Νobilis. Τότε οι Αυστραλοί, το πολλαπλασίασαν μέσω ενός Foundation και το έστειλαν σε Βοτανικούς Κήπους ανά τον κόσμο, για διάσωση. Εμείς , το είδαμε στον Βοτανικό Κήπο της Βιέννης. Ζητήσαμε λοιπόν, πριν βγει στο εμπόριο το 2006, να το δείξουμε σε πρώτη παγκόσμια εμφάνιση σε κοινό, στην Ανθοκομική ΄Έκθεση Κηφισιάς, κάτι που έγινε. Πλήθος κόσμου ήρθε να δει το φυτό, ειδικοί και μη. Το πιο συγκινητικό από όλα είναι ότι ένα Σάββατο πρωί, είδα μία κυρία που περπατούσε με «Πι» , υπέργηρη, να ανεβαίνει τον κεντρικό διάδρομο, ανάμεσα σε πολύ κόσμο. Έφτασε στον χώρο που εκθέταμε τη Wollemia και με δυσκολία ψέλλισε: «Παιδάκι μου, πού είναι αυτό το σπάνιο φυτό, να το δω πριν πεθάνω; Είμαι 96 ετών…»

Καλή της ώρα. Ελπίζω να πήρατε το μήνυμα. Αυτή είναι η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς. Ο Γουλιμής που την πρότεινε και την ίδρυσε, ήταν ερασιτέχνης βοτανολόγος και φιλανθής, αυτό τα λέει όλα, αυτό είναι το πνεύμα.

 

  • Ως πρόεδρος του ΙΓΕ ποιος είναι ο στόχος σας για το μέλλον;

Το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών είναι φορέας του ΥΠΑΑΤ, ως ΝΠΔΔ. Σκοπός του είναι η εκπαίδευση «καλών Γεωργών και Κηπουρών» και φυσικά η διαχείριση του Κτήματος Συγγρού προς όφελος αυτού του σκοπού και προς χρήση των πολιτών ως «παιδευτικού» χώρου Πρασίνου μέσα από δράσεις που σαφώς περιγράφονται από το Κληροδότημα. Το ΔΣ είναι πολύ ισχυρό, με μέλη που είναι από την όμορη περιοχή  και με την ουσιαστική παρουσία του Υπουργού μας κ. Μάκη Βορίδη, προχωράμε προς αυτήν την κατεύθυνση , μέσα από τις δεξιότητες και την εμπειρία μας.

 

  • Πιστεύετε ότι ο κορωνοϊός μπορεί να επηρεάσει την αγροτική παραγωγή της χώρας;  Για παράδειγμα ο  περιορισμός  μετακινήσεων  περιορίζει και τα  εργατικά χέρια.

Για το συγκεκριμένο θέμα αρμόδιοι είναι να απαντήσουν οι ειδικοί επιστήμονες ώστε να πάρει απόφαση το κράτος. Σίγουρα υπάρχει θέμα, στη Γαλλίαέχουν δοθεί κίνητρα να πάνε άνεργοι , ημεδαποί κυρίως ή νέοι που δεν δουλεύουν ή δε θα δουλέψουν αυτήν την περίοδο λόγω της κατάστασης. Εμείς βέβαια ελπίζουμε  ότι χάρη στις συντονισμένες ενέργειες Κυβέρνησης και Ειδικών  καθώς και στην πρωτοφανή υποδειγματική πειθαρχία που δείξαμε όλοι, ότι ίσως δε θα χρειαστεί να φτάσουμε σε τέτοια θέματα.

Κάτι άλλο όμως που είναι πολύ σημαντικό , είναι η ευκαιρία να κρατήσουμε κάποια μέτρα περισσότερο για την Xylella. Ειδικά για την Xylella  που είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την καταστροφή των ελαιώνων, αμπελώνων  και άλλου ενδημικού φυτικού υλικού της χώρας, σε μία κρίσιμη τέτοια στιγμή, είναι ευκαιρία τώρα που υπάρχει γενική καραντίνα να θεσμοθετηθεί ειδική καραντίνα και για φυτικό υλικό εισαγωγής διάρκειας 18 μηνών τουλάχιστον, που είναι ο χρόνος επώασής της, σε εισαγωγή συγκεκριμένων φυτικών ειδών για καλλωπιστικούς λόγους (ελιά, πολυγάλα, πικροδάφνη, μυρτιά, αμυγδαλιά, λεβάντα και κάποια ακόμη) από Ιταλία και Ισπανία. Εξάλλου, παράγονται και υπάρχουν άφθονα στην Ελλάδα που παραμένει η μόνη Xylella-free χώρα στη Μεσόγειο! Είναι κρίμα από μια Ισπανική Ελιά που εισάγεται για κήπο στη Μύκονο ή τη Σαντορίνη να καταστραφεί ο ελαιώνας της Καλαμάτας ή ο αμπελώνας της Νεμέας. Πρέπει οι έλεγχοι σε αυτά τα φορτία να γίνουν πολύ σκληροί, με την ευκαιρία αυτή.

 

  • Πολλοί κάτοικοι της πόλης διαθέτουν κάποιον κήπο ή μικρό χτήμα σε άλλο μέρος από τον τόπο κατοικίας τους.  Θα έπρεπε να υπάρχει κάποια πρόβλεψη στις μετακινήσεις  προκειμένου να μπορούν να φροντίσουν τα φυτά τους;

Σίγουρα είναι σημαντικό να καλλιεργείται η γη και για λόγους αυτάρκειας σε επίπεδο οικιακής οικονομίας αλλά τέτοιες ενέργειες μόνο οι ειδικοί μπορούν να μας υποδείξουν πότε και πώς μπορούν να πραγματοποιηθούν.

  • Πολλοί προβλέπουν πείνα στη χώρα που θα προέλθει από την παρατεταμένη καραντίνα.  Πιστεύετε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει η  παραγωγή λαχανικών για προσωπική χρήση;   Έχετε κάποιες συμβουλές για όσους θα ήθελαν να καλλιεργήσουν «σπιτικά» λαχανικά;
κηπουρική
Κυκλική κηπυρική στο σπίτι

Έχω αναφερθεί και παλαιότερα σε αυτό και πριν την οικονομική κρίση, για τους Δημοτικούς Λαχανόκηπους , ως συνέχεια των VictoryGardens των περιόδων πολέμου, που χρησιμοποιούνται και σήμερα ακόμη παντού στον κόσμο για οικιακή οικονομία αλλά και ως ψυχαγωγία και διαφυγή από την καθημερινότητα. Σήμερα, αυτό που θα προκύψει από τα περιοριστικά μέτρα, μας φέρνει ακόμα πιο κοντά μεταξύ μας και με τη Φύση, άρα και με την «γεωργική απασχόληση» σε επίπεδο βεράντας ή κήπου. Ναι, θα χρειαστεί η παραγωγή λαχανικών και εδώδιμων για οικογενειακή/προσωπική χρήση, κάτι που πάντα το προβάλαμε στην Ανθοκομική Κηφισιάς, το κάνουμε μάθημα και στο ΙΓΕ, υπάρχει εξαπλωμένη διάσταση του θέματος και οριοθετείται σαν κίνημα “PandemicVictoryGardens” παγκοσμίως, μέσα από οικολογική κηπουρική αλλά και πιο προχωρημένα και με perma culture όπου είναι εφικτό να συμβεί, τόσο σε ιδιωτικούς όσο και σε δημόσιους χώρους. Εισηγούμαι τη λογική της «Κυκλικής Κηπουρικής», με χρήση compost και επεξεργασία όλων των υπολειμμάτων in House , κάτι που είναι πλέον αναγκαίο.

 

  • Πιστεύετε ότι το ΙΓΕ θα μπορούσε να έχει κάποιον καθοριστικό και ποιον ρόλο στην μετά τον #κορονοϊό εποχή;

Με βάση τις προηγούμενες απαντήσεις μου, όπως αντιλαμβάνεστε , όσο είμαστε εκεί και περνά από το χέρι μας, το ΙΓΕ θα έχει «παιδευτικό» ρόλο σε όλη αυτήν τη διαδικασία . Ήδη, τα μαθήματά μας έχουν προσαρμοστεί στον ασύγχρονο τρόπο εκπαίδευσης, κάτι που ήταν στους στόχους μας και αυτό επεκτείνεται με σύμφωνα συνεργασίας σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό για ευρύτερη διάδραση.

  • Το ΙΓΕ έχει και εκπαιδευτικό έργο.  Τι μαθήματα πραγματοποιεί, ποιοι συμμετέχουν συνήθως σε αυτά;  Τι αντίκρισμα έχει το πιστοποιητικό παρακολούθησης;

Τα μαθήματά μας έχουν να κάνουν με πρακτική γεωργική εκπαίδευση στον χώρο της Γεωργίας (μελισσοκομία, αμπελουργία, αρωματικά φυτά, ελαιοκομία, αμπελουργία, τεχνικός εμβολιασμού), όσο και του Πρασίνου (Κηποτεχνία, Διαχείριση Φυτωριακής Μονάδας , Τεχνικός Χλοοταπήτων, Κηπουρική για Όλους). Επίσης, υπάρχουν μαθήματα ευρύτερου ενδιαφέροντος σχετικού με τα αντικείμενα, όπως Βοτανοθεραπεία, Γευσιγνωσία Ελαιολάδου και Οίνου, Φτιάχνω μόνος μου στο Σπίτι (σαπούνια , μπύρα κλπ.) , Ξύλινες Κατασκευές, Διαχείριση Βοτανικών Κήπων, Διαχείριση Ιστορικών Πάρκων και Κήπων  κλπ. Η Μελισσοκομία δίνει βεβαίωση επαγγελματική, τα υπόλοιπα τα έχουμε δρομολογήσει για το άμεσο μέλλον.

  • Ως γεωπόνος έχετε συμμετέχει σε πολλά έργα από την Κορέα, την Ταιβάν, το Κατάρ, την Ολλανδία,  την Κύπρο, την Ελβετία, στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης στη Σχολή της Χάλκης και αλλού.  Έχετε επισκεφτεί Ανθοκομικές Εκθέσεις σε άλλα μέρη;  Πώς θα κρίνατε την Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς σχετικά με αυτές;
Χάλκη1
Οι κήποι της Αγίας Γραφής στην Χάλκη

Η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς έχει χαρακτήρα FlowerShow και ειδικά για την Ελλάδα είναι το σημαντικότερο γεγονός που συνδέει ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΠΡΑΣΙΝΟ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ  σε διάρκεια και «ένταση» γεγονότων. Έχει δικό της χαρακτήρα, και κάθε χρόνο, μέσα στο πλαίσιο που έχει τεθεί, οφείλει να τον κρατά, πέρα από το εμπορικό κομμάτι, στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και τη «ευ ζην» της καθημερινότητας των πολιτών. Πάντως, όπου πήγα και παρουσίασα την Ανθοκομική, όλοι την είδαν με ενδιαφέρον και ως μοναδική περίπτωση. Αυτό οφείλετε στην αγάπη των ανθρώπων, παρά τα όποια εμπορικά λάθη γίνονται κατά καιρούς.

  • Ποιο θεωρείτε ότι είναι το βασικότερο πλεονέκτημα της Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς;  Πού πιστεύετε ότι θα έπρεπε να δοθεί περισσότερο προσοχή;
ΧΟΡΟΣ-ΤΩΝ-ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ1
Ο χορός των λουλουδιών στην Κασσαβέτη

Με πολύ απλά λόγια  κι επειδή πιστεύω στο ότι ο σημαντικότερος παράγοντας να πάει κάτι καλά είναι η ΣΥΝΕΧΕΙΑ (σπάνιο για την Ελλάδα ), σημαντικότερο είναι να καινοτομούμε, μαθαίνοντας από το παρελθόν, συνεργώντας με όσους αγαπούν το Πράσινο και την Ανθοκομία και κρατώντας ψηλά την ανθρωποκεντρικότητα. Επίσης, δράττομαι της ευκαιρίας να τονίσω ότι πλέον ΟΛΑ τα φυτά που θα πωλούνται στην Ανθοκομική Έκθεση, πρέπει να έχουν φυτογειονομικά διαβατήρια και να πωλούνται από επιχειρήσεις με σχετικές άδειες ενώ θα πρέπει και το Δημοτικό Φυτώριο να πρωτοπορήσει και να πάρει αδειοδότηση για να λειτουργεί σωστά με τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς, όπως όλα τα Φυτώρια της χώρας. Η Κηφισιά μέσω της Ανθοκομικής οφείλει να δείξει το δρόμο.

 

Ο Νίκος Θυμάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971 και κατάγεται από τη Νάουσα και τα Χανιά. Είναι Γεωπόνος κι ασχολείται με την Ανθοκομία και την Κηποτεχνία από το 1998. Σαν Σύμβουλος Πρασίνου έχει την πεποίθηση ότι η Κηποτεχνία είναι «εργαλείο» πολιτιστικής, τουριστικής -κι όχι μόνο- προβολής της χώρας μας. Πιο συγκεκριμένα, ενισχύει τη δυναμική του αειφόρου και αυτοσυντηρούμενου «Ελληνικού Κήπου»(HellenicGarden) παγκοσμίως με τις δράσεις του ενώ από το 2019 προβάλει τα Μνημειακά Ελαιόδεντρα της χώρας ως άυλη πολιτιστική κληρονομία μέσω του όρου ElaioniaLandscapes (Ελαία+ Αιώνια) (Πανεπιστήμιο Yale).  Έχει συμμετάσχει εκπροσωπώντας την Ελλάδα σε διεθνείς εκθέσεις Ανθοκομίας και Κηποτεχνίας, όπως στην IGM Tulln (Αυστρία, 2007) και στην TaipeiFlora Expo (Ταϊβάν, 2010-2011) όπου και πήρε την 6η θέση ανάμεσα σε 31 συμμετοχές, την καλύτερη για Ευρωπαϊκή χώρα. Επίσης, ήταν ο Project Manager της Ελληνικής συμμετοχής στη Floriade (Ολλανδία 2012) με την ομάδα ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ Hellenic GardenTeam. Για αυτήν του τη δράση, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Εξαγωγέων Εισαγωγέων  Φυτικού Υλικού (ΕΣΕΕΦΥ) τον τίμησε κάνοντάς τον Επίτιμο Πρόεδρό του και τον εκπροσωπεί στον ΕΝΑ (European Nurserystock Association) και στον AIPH (International Horticulture Producers Association).

Θυμάκης 2

Στα πλαίσια συνεργασιών εκτός Ελλάδος, εκτός των άλλων, εργάστηκε στο Κατάρ (2012) για τη διάσωση φοινικοειδών και στη Χάλκη (Πριγκιποννήσια-Κωνσταντινούπολη) (2013-σήμερα) για την κατασκευή του θεματικού κήπου της Αγίας Γραφής στην Ιερά Θεολογική Σχολή, εφαρμόζοντας τη μελέτη του Πανεπιστημίου Neapolis της Πάφου. Έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει ακόμη κήπους στην Κορέα και στην Ελβετία.
Υπήρξε ο επιστημονικός υπεύθυνος της Ανθοκομικής Έκθεσης του Δήμου Κηφισιάς κατά το 2004-2012. Έχει πλήθος αρθρογραφίας σε ημερήσιο και περιοδικό τύπο καθώς και τηλεοπτικών εμφανίσεων σε εκπομπές κηποτεχνίας και κηπουρικής την τελευταία δεκαπενταετία.  Είναι μέλος αρκετών εθελοντικών οργανώσεων σχετικών με το πράσινο και το περιβάλλον.
Είναι ο ιδρυτής της #GREEKPALMSOCIETY που αγωνίζεται για τη διάδοση και διάσωση του Κρητικού Φοίνικα (Phoenix theophrasti) και μέλος του EUNOPS (European Network of PalmScientists).
Από τον Οκτώβριο του 2015 και μετά από πολυετή πορεία στους Δήμους Χαλανδρίου και Κηφισιάς καθώς και στον οργανισμό για το «Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης» ανήκει στο Γραφείο Προγραμματισμού και Αξιοποίησης Πόρων του Δήμου Αμαρουσίου, με αντικείμενο τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα με ειδίκευση στο LIFE.
Από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 , ΠΡΟΕΔΡΟΣ του ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (ΚΤΗΜΑ ΣΥΓΓΡΟΥ) .