Η κοπή της βασιλόπιτας του Μουσείου Δροσίνη στο ζαχαροπλαστείο Βάρσος

pita-drosinh
Γράφει η Ευφροσύνη Λουζή

Την ημέρα του Αγίου Τρύφωνος, 1η του Φλεβάρη, υπήρξε μια αθρόα συγκέντρωση μελών και φίλων από τον Σύλλογο «Οι Φίλοι του Μουσείου  Γ. Δροσίνη» ώστε να γιορτάσουν την άφιξη του Νέου Έτους 2023. Έκοψαν, λοιπόν μια γενναιόδωρη Βασιλόπιτα σε γεύση τσουρέκι στον Βάρσο, το παραδοσιακό – γαλακτοπωλείο της Κηφισιάς.

Καλωσόρισμα και ευχετήριο χαιρετισμό απηύθυνε η δραστήρια, οτρηρή και ακάματη πρόεδρος του Συλλόγου, κα Ελένη Βαχάρη η οποία δώρισε καταπληκτικά κρεμαστά γούρια στους καλεσμένους της εκδήλωσης. Επιπλέον, στους καλεσμένους  προσφέρθηκαν λογιών-λογιών ροφήματα όπως καφές και χυμός πορτοκάλι καθώς κι ένα σωρό εκλεκτές λιχουδιές που είχαν ετοιμάσει  για τους προσκεκλημένους. Αξιοσημείωτο είναι ότι την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο Δήμαρχος της Κηφισιάς ο κ. Γεώργιος Θωμάκος καθώς και ο Αντιδήμαρχος Γ. Παπαδόπουλος, ο οποίος είναι και Ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου.

Κατόπιν, η γενική γραμματέας, κα. Ελένη Ντάκουλα ανέγνωσε τα πεπραγμένα του Συλλόγου για το 2022 καθώς, επίσης ανακοινώθηκαν όλες οι δράσεις του Συλλόγου και οι Εκδόσεις των βιβλίων, τετραδίων και φυλλαδίων,που εκπονήθηκαν τη χρονιά που πέρασε. Πριν κοπεί η πίτα διαβάστηκε από τον κ. Αναστάσιο Στέφο, τον Αντιπρόεδρο και λογοτέχνη του Συλλόγου ένα κείμενο για τα έθιμα της κοπής της βασιλόπιτας στις Γούβες το 1888 από το βιβλίο Γ. Δροσίνη «Αγροτικαί Επιστολαί». Τον κ. Αναστάσιο Στέφο διαδέχτηκε στο βήμα ο κ. Παύλος Φήμης, Γραμματέας, Φιλόλογος και Θεολόγος,  μαζί με τον κ. Παύλο Παλούκα επίσης θεολόγο, οι οποίοι ευλόγησαν την βασιλόπιτα με τις ψαλμωδίες τους!

Ας μου επιτραπεί στο σημείο αυτό να αναφέρω ότι  ανακοινώθηκε πως τα αντικείμενα και τα βιβλία του Μουσείου για τη χρονιά που πέρασε έχουν ανέλθει περί των 10.000. Η όμορφη εκδήλωση έκλεισε με πολλές ευχές καθώς και με τον Ύμνο προς τον ποιητή Δροσίνη την Ανθισμένη Αμυγδαλιά, υπό τα χειροκροτήματα του κοινού!

Κλείνοντας, να συγχαρώ και εγώ με τη σειρά μου αυτή την αξιέπαινη κίνηση του Μουσείου το οποίο διατελεί ένα εξαίρετο έργο για τους χαλεπούς καιρούς διανύουμε. Αφού έχει καταφέρει να εκδώσει 65 βιβλία, 36 τετράδια και 2 φυλλάδια καθώς επίσης συντηρεί εκατοντάδες βιβλιοθήκες (137).