‘Μελέτη μουσικού οργάνου στο σπίτι’

piano logo1

 Γράφει η Αναστασία Καμίνσκαγια

Ένα  πρακτικό ανάγνωσμα για γονείς

Το παιδί σας ξεκίνησε μαθήματα πιάνου (ή κάποιου άλλου μουσικού οργάνου). Πώς μπορείτε να ξέρετε αν μελετά στο σπίτι αποτελεσματικά;

Ακόμη κι αν δεν έχετε ποτέ διδαχθεί κάποιο μουσικό όργανο ή πάνε πολλά χρόνια και δεν θυμάστε, υπάρχουν  τρόποι να καταλάβετε αν το παιδί σας μελετά αποδοτικά και επίσης να το βοηθήσετε να χτίσει καλές συνήθειες εξάσκησης.

Καλό θα είναι να παρακολουθήσετε τουλάχιστον τρία μαθήματα από κοντά (όχι απαραίτητα διαδοχικά). Στο τέλος του μαθήματος ρωτήστε τον καθηγητή τι είναι αυτό που ζητάει από τον μαθητή να ετοιμάσει για την επόμενη φορά κοιτώντας παράλληλα τις σημειώσεις στο τετράδιό του.

Παρακάτω αναφέρονται τρόποι μελέτης του πιάνου στο σπίτι και δείγματα αποτελεσματικής εξάσκησης ακόμη και για έναν μη έμπειρο στην μουσική γονέα:

  1. ‘Ηχηρό μέτρημα’: η πιο αποδοτική και σωστή μέθοδος μελέτης ακόμη και στο μάθημα. Εάν ακούτε συνεχώς στο σπίτι ‘έ-να δύ-ο’ ή ‘ένα Και δύο Και τρία Και τέσσερα Και’ κ.ο.κ., να ξέρετε πως το παιδί σας έχει αποκτήσει την πιο σημαντική συνήθεια ενός μουσικού. Ένα παράδειγμα που δίνω στους μαθητές μου είναι πως, αν μάθουν να μετρούν ηχηρά δηλαδή να ακούγεται το μέτρημα), γίνονται αυτόματα και δάσκαλοι του εαυτού τους.
  2. Εξάσκηση σε αργό ρυθμό. Πώς το καταλαβαίνετε; Το μέτρημα που ακούτε είναι σε αργή ταχύτητα.
  3. Επανάληψη μιας μουσικής φράσης (πρότασης) πολλές φορές και αργά, ειδικά αυτών που δυσκολεύεται να παίξει ο μικρός πιανίστας. Εδώ μπορείτε να βοηθήσετε και εσείς: εάν κάτι δεν σας ακούγεται ‘σωστά’, επισημάνετέ το και ζητήστε να παίξει τουλάχιστον έξι φορές αυτό το σημείο.
  4. Σκάλες: ζέσταμα δαχτύλων, αυτιών και αίσθησης ρυθμού. Τι είναι οι σκάλες; Μια άσκηση (μονότονη μελωδία) που θα συνηθίσετε να ακούτε καθώς κάθε καλή μελέτη πρέπει να ξεκινά με σκάλες. Φανταστείτε, αντίστοιχα, να πρέπει να τρέξει σε αγώνα ο αθλητής χωρίς να έχει κάνει ζέσταμα!
  5. Ξεχωριστά χέρια. Για το πιάνο είναι πολύ σύνηθες να μαθαίνεται ένα κομμάτι πρώτα με το δεξί χέρι (που συνήθως έχει την μελωδία) και ύστερα με το αριστερό.
  6. Γραπτές ασκήσεις μουσικής θεωρίας: στα πρώτα ένα-δύο χρόνια ο μαθητής μαθαίνει μουσική θεωρία από τον καθηγητή οργάνου οπότε θα έχει συχνά ασκήσεις να γράψει για το σπίτι.

Όπως βλέπετε, υπάρχουν τρόποι να βοηθήσετε το παιδί σας να μελετάει αποτελεσματικά ένα μουσικό όργανο στο σπίτι και επακολούθως να χτίσει δυνατές βάσεις ώστε να έχει μια εντυπωσιακή και γρήγορη πρόοδο.

Δύο ακόμη πρακτικές συμβουλές:

Η μελέτη θα έχει αποτέλεσμα μόνο εάν είναι αδιάκοπη.  Έχετε υπ᾽ όψιν πως η βαθιά συγκέντρωση ξεκινά μετά τα πρώτα 10-15 λεπτά.

 

Διάρκεια μελέτης:

για παιδιά από 6 εώς και 7 ετών – 30 λεπτά.

για παιδιά από 8 ετών και άνω – 45 λεπτά με 1 ώρα.

Συχνότητα μελέτης:

για βέλτιστη απόδοση και πρόοδο – 4, 5 φορές την εβδομάδα.

για καλή απόδοση και πρόοδο– 2,3 φορές την εβδομάδα.

για απλή ψυχαγωγία – 1 φορά την εβδομάδα.

Καλή πρόοδο στους μικρούς μας πιανίστες!

logo 1 bnw