Ολοένα και νέες απειλές

tasosEgglezos

Μετά τη μάστιγα του Grexit που εκμεταλλεύτηκαν αρκετές φορές ορισμένοι φορείς των δανειστών

και συντηρητικές ηγεσίες της ΕΕ που τουλάχιστον όπως μας εγγυάται ο Γιάννης Στουρνάρας έχει οριστικά παρέλθει ο κίνδυνός της, αφού πρώτα με αυτήν έκαναν τη δουλειά τους να μας στριμώξουν, τώρα αρχίζει η νέα απειλή της εξόδου της χώρας μας από τη συνθήκη του Σένγκεν.

Η καθυστέρηση της λειτουργίας των 5 hotspots, που η Ελλάδα έχει αναλάβει να ιδρύσει μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, «καθιστά ορατό το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν» τονίζεται αφήνοντας να εννοηθεί πως αυτό δεν είναι θέση που επίσημα στηρίζει η ΕΕ, το ισχυρίζεται όμως η Γερμανίδα κυβερνητική εκπρόσωπος Κρίστιν Βιρτς όταν δηλώνει πως γίνονται «συζητήσεις για την έλλειψη καλής διαφύλαξης των συνόρων από χώρες που δεν το καταφέρνουν να το πετύχουν», εννοώντας την Ελλάδα. Ο Σουηδός Υπουργός των Εσωτερικών πρότεινε στην ΕΕ στις Βρυξέλλες χωρίς την έγκριση της κυβέρνησής του «η Frontex να αναλαμβάνει την διαφύλαξη των συνόρων χωρών χωρίς την άδειά τους που δεν είναι σε θέση να το κάνουν μόνες τους». Ο Βέλγος Υφυπουργός Ασύλων και Μεταναστών προτείνει μάλιστα κυνικά στην Ελλάδα: Να βγει από τη Συνθήκη Σένγκεν. Να φτιάξει στρατόπεδα για 400.000 άτομα. Να κάνει push back στη θάλασσα τα υπερφορτωμένα φουσκωτά πλοτά με πρόσφυγες με κίνδυνο βεβαίως να θαλασσοπνίγονται οι ανθρώποι.

Η διπλοπρόσωπη ηθική των εταίρων μας δεν έχει όρια να ζητάνε από την Ελλάδα να λειτουργεί σαν αποθήκη μεταναστών, χωρίς οι χώρες τους να δέχονται όχι μόνο να τους φιλοξενήσουν, αλλά να θέλουνε και να απελλάσουν όσους έχουν ήδη δεχτεί. Στη Γερμανία που δέχτηκε 1,1 εκατομμύρια μετανάστες ζητάνε τώρα 40% των κατοίκων της την παραίτηση της Άνγκελα Μέρκελ που τους δέχτηκε και στη Σουηδία η αντιπολίτευση καταγγέλει στην κοινονοβουλευτική συνταγματική επιτροπή τον πρωθυπουργό Στέφαν Λοεφβέν για την κακή λειτουργία της μεταναστευτικής πολιτικής, αφού δεν απέτρεψε την είσοδο 160.000 προσφύγων στη χώρα.

Την κρίση του μεταναστευτικού ζητά τώρα η σουηδική κυβέρνηση να την χειριστεί με την απέλαση μέχρι και 80.000 από αυτούς, που η αίτηση παραμονής τους απερρίφθηκε. Στη Δανία και στη Νορβηγία οι κυβερνήσεις δημεύουν τα χρήματα και τα τιμαλφή των προσφύγων που ζητούν άδεια παραμονής και ασύλου, ενώ οι περισσότερες χώρες των εταίρων μας δεν δέχονται κανέναν πρόσφυγα και μετανάστη, στήνοντας φράχτες για να τους αποφύγουν.

Η μόνη θετική φωνή που σημειώνω είναι του Ιταλού προέδρου των Σοσιαλιστών του Ευρωπαϊκοί Κοινοβουλίου που δηλώνει πως «μόνο η Ιταλία και η Ελλάδα σώζουν ανθρώπους εδώ και 4 χρόνια που θαλασσοπνίγονται να φτάσουν στην Ευρώπη, ενώ οι εταίροι ασκούν μια αντιδραστική εγωιστική εθνική ρητορική». Παράλληλα ακαδημαϊκοί
Πανεπιστημιακοί καθηγητές και νομπελίστες από πολλές χώρες του κόσμου ζητούν με τις υπογραφές τους να δοθεί το βραβείο Νομπέλ-ειρήνης στην Ελλάδα για την ανθρωπιστική της βοήθεια και τη φιλοξενία περισσοτέρων από ένα εκατομμύριο προσφύγων που τους φιλοξενούμε στη χώρα μας και ιδιέταιρα στα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Ρόδο.

Ο ευγενικός και αλληλέγυος με τους πάσχοντες ελληνικός λαός με χιλιάδες χρόνια εμπειρίας ηρωισμού και θυσιών συμπεριφέρεται με φροντίδα και συμπαράσταση στους ξεριζωμένους από τις εστίες τους συνανθρώπους μας από πολέμους που δημιούργησαν και χώρες του ΝΑΤΟ, που τώρα αρνούνται να τους δεχτούν, ενώ η συμπεριφορά πολλών πολιτών τους είναι κυριολεκτικά βάρβαρη, χωρίς βέβαια να ξεχνάμε πως ανάμεσά τους υπάρχουν και πολλοί άλλοι που τους συμπαραστέκονται, προσφέροντας εθελοντικά τη βοήθειά τους.