Αναβολή Δημοτικού Συμβουλίου λόγω διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης

διαμαρτυρία

Με δύο ξεχωριστές επιστολές οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης διαμαρτύρονται για την προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση του Αχιλλέα Κουρέπη, υπευθύνου δημοτικού σύμβουλου Αθλητισμού του Βικέλα, εναντίον της κατά πλειοψηφία απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, να παραχωρηθεί το Δημοτικό Θέατρο της Νέας Ερυθραίας στο Κέντρο Έρευνας Μικρασιατικών Μελετών Νέας Ερυθραίας (ΚΕΜΜΕ). Για το λόγο αυτό αποφάσισαν να απέχουν από το Δημοτικό Συμβούλιο της 21ης Απριλίου.

Έτσι δεν μπόρεσε να σχηματίσει απαρτία το Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης και ο πρόεδρος Σταύρος Ζαπάντης κάλεσε πάλι την Πέμπτη  22 Απριλίου. Αν και πάλι δεν υπάρξει απαρτία ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος πρότεινε το Συμβούλιο να γίνει το Σάββατο του Λαζάρου 24 Απριλίου, γιατί υπάρχουν σημαντικά θέματα  που πρέπει να ψηφιστούν.

Αν και αναβλήθηκε το Συμβούλιο ο κ. Θωμάκος έκανε ενημέρωση και φυσικά υπερασπίστηκε την πράξη του δημοτικού συμβούλου του συνδυασμού του, γιατί έτσι όπως είπε θα επισπευτεί η απόφαση. Είτε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα απορρίψει το αίτημα οπότε ο Δήμος να προχωρήσει σε εργασίες για την ανάπλαση του Θεάτρου είτε πάλι να τη δεχθεί και έτσι να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα. Τώρα μπορεί το ΚΕΜΜΕ να αποφάσιζε την ανάπλαση και να σκόνταφτε στην νομιμότητα να κατέχει το Νομικό Πρόσωπο μια τέτοια περιουσία χωρίς να μπορεί να την αξιοποιήσει γιατί δεν έχει τους πόρους και το προσωπικό. Σε κάθε περίπτωση θεώρησε απαράδεκτη τη στάση της αντιπολίτευσης να μην προσέλθει στη διαδικασία του Συμβουλίου και μάλιστα σε μία τέτοια κρίσιμη συνεδρίαση με αναμόρφωση προϋπολογισμού. Σχεδόν στο ίδιο μήκος κύματος μίλησαν και οι συνεργαζόμενοι με την Διοίκηση του Δήμου επικεφαλής παρατάξεων Γιώργος Σκορδίλης και Μανώλης Κουρμαδιάς αλλά και οι αντιδήμαρχοι  Ζέτη Κασιμάτη και Νίνα Βλάχου, όπως επίσης κι ο Αχιλλέας Κουρέπης.  Να θυμίσουμε επίσης ότι η απόφαση για την μεταβίβαση του Θεάτρου έγινε με πρόταση της αντιπολίτευσης και με πλειοψηφία μίας ψήφου σε μεταμεσονύκτια ψηφοφορία, κάτι που μπορεί να μερήσει υπέρ της Διοίκησης του Δήμου.

Οι επιστολές των παρατάξεων χωρίστηκαν σε δύο, μία από τους επικεφαλής των συνδυασμών του Νίκου Χιωτάκη, Βασίλη Βαρσου, Γιώργου Τσούλου, Σάντυς Πατρινού και Χρήστου Καλού και μία από τις παρατάξεις της Αγγελικής Παπάζογλου και του Παναγιώτη Κανακάκη και έχουν ως ακολούθως:

 

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ

     Προς τον Πρόεδρο του ΔΣ Κηφισιάς κ. Σταύρο Ζαπάντη

Κηφισιά 21 Απριλίου 2021

Κύριε Πρόεδρε,

Τον τελευταίο καιρό γινόμαστε μάρτυρες πρωτοφανών, ολονύκτιων σχεδόν, συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου με την ανοχή σας, και κατά παράβαση κάθε διάταξης του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, υφιστάμεθα διαρκείς διακοπές από συμβούλους της Διοίκησης και των συνεργαζόμενων παρατάξεων, ειρωνικές τοποθετήσεις από πλευράς του Δημάρχου, ατελείωτες διαλογικές συζητήσεις, τις οποίες επιτρέπετε κατά το δοκούν, προσβλητικά σχόλια και χλεύη σε βάρος μας, και πλέον, και απειλές για «ποινικοποίηση» της έκφρασης γνώμης και λόγου εντός του Δημοτικού Συμβουλίου.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση της 14/4/2021, παρά το ότι σας υποβάλαμε προτάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και ενώ συμμορφωθήκαμε απόλυτα προς τις διατάξεις του Κανονισμού, βιώσαμε για άλλη μια φορά, διαρκούσης της συνεδρίασης, την επιλεκτικά αυστηρή εφαρμογή του κανονισμού λειτουργίας, στο χρόνο ομιλίας και τις τοποθετήσεις μόνο των συμβούλων της αντιπολίτευσης.

Θέλαμε να πιστεύουμε ότι η δυσμενής διακριτική μεταχείριση των συμβούλων της αντιπολίτευσης, οφειλόταν σε κόπωσή σας από τις πολύωρες συνεδριάσεις.

Μετά όμως και την πρωτοφανή στα χρονικά της αυτοδιοίκησης συμπεριφορά Δημοτικού Συμβούλου της παράταξης του Δημάρχου, να προσβάλει με προσφυγή, την μοναδική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία λήφθηκε με την πλειοψηφία των συμβούλων της αντιπολίτευσης και να σας εγκαλεί όψιμα, για πλημμελή τήρηση της διαδικασίας, την οποία ΕΣΕΙΣ ακολουθείτε σε ΚΑΘΕ έκτακτο θέμα, προερχόμενο από τη Διοίκηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο, είμαστε πλέον βέβαιοι για την προσπάθεια φίμωσης του λόγου μας, με τη δική σας συνδρομή, και περιφρόνησης της ψήφου του Δημοτικού Συμβουλίου, από τη Διοίκηση.

Μένει μόνο να δούμε ποια θα είναι η στάση σας απέναντι στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.

Κύριε Πρόεδρε,

Ως δημοτικοί σύμβουλοι, είμαστε αντίθετοι στην ολοένα και αυξανόμενη μεταφορά των πιο σημαντικών θεμάτων του Δημοτικού Συμβουλίου στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Οικονομικής  Επιτροπής, που μετά και την πρόσφατη τροποποίηση του Νόμου, καθιστά  το Δημοτικό Συμβούλιο διακοσμητικό στοιχείο, αντί για το κύριο αποφασιστικό όργανο του Δήμου.

Και μπορεί μεν, να παρακολουθούμε ως θλιβεροί θεατές την αλλοίωση των δημοκρατικών αρχών στους ΟΤΑ, δεν θα δεχθούμε όμως, ως εκπρόσωποι της πλειοψηφίας των δημοτών της Κηφισιάς, της Νέας Ερυθραίας και της Εκάλης,

ΟΥΤΕ τη φίμωση και την ποινικοποίηση του λόγου μας,

ΟΥΤΕ την προσβλητική συμπεριφορά μελών της Διοίκησης με την ανοχή σας,

ΟΥΤΕ τον υποβιβασμό μας σε δημοτικούς συμβούλους χρήσιμους ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και μόνο για το σχηματισμό απαρτίας.

Κατόπιν αυτών, διαμαρτυρόμαστε εντόνως για την έλλειψη κάθε σεβασμού απέναντι στις νόμιμες και δημοκρατικές αποφάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου, του Κοινοτικού Συμβουλίου της Νέας Ερυθραίας και του ΚΕΜΜΕ.

Σας δηλώνουμε ότι σεβόμενοι την αξιοπρέπεια του Δημοτικού Συμβούλου, με αίσθημα ευθύνης έναντι των δημοτών μας,

ΑΠΕΧΟΥΜΕ διαμαρτυρόμενοι από το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς της Τετάρτης 21/4/2021.

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ δε κύριε Πρόεδρε, από την επόμενη συνεδρίαση ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΤΕ ΑΔΙΑΚΡΙΤΩΣ τον Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, σεβόμενος το σύνολο των δημοτικών συμβούλων.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης

με επικεφαλής τους :      Νίκο Χιωτάκη, Βασίλη Βάρσο, Γιώργο Τσούλο,

Σάντυ Πατρινού,  Χρήστο Καλό

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ

Κηφισιά, 21-4-21

Κύριε Πρόεδρε,

Επ’ αφορμή των τελευταίων νομοθετικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης για την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και του τρόπου διεξαγωγής των δημοτικών συμβουλίων στο Δήμο μας, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία και την αντίθεσή μας στα σχέδια αλλοίωσης του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης και της δημοκρατικής του λειτουργίας.

Παρακολουθούμε εδώ και 2 χρόνια το σαρωτικό ξήλωμα από την κυβέρνηση του ν. 4555/2019-Νόμος Κλεισθένης που καθιέρωνε την απλή αναλογική, βασιζόμενη στην διαμόρφωση όρων δηµοκρατικότερης συγκρότησης και λειτουργίας των αυτοδιοικητικών θεσµών, αναλογικότερης εκπροσώπησης, τόσο του εκλογικού σώµατος όσο και των αυτοδιοικητικών δυνάµεων διευρύνοντας τη δημοτική αποκέντρωση, τη συμμετοχή και τον κοινωνικό έλεγχο σε όλα τα επίπεδα της οργάνωσης και της λειτουργίας των Δήμων.

Ήδη, με τελευταία νομοθετική πρωτοβουλία ακόμα μία αρμοδιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου επιχειρείται να περάσει στην Οικονομική Επιτροπή. Είναι η απόφαση για την ίδρυση ή συμμετοχή σε Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξέλιξη που αποσκοπεί στην υποκατάσταση των Δημόσιων Υπηρεσιών από διάφορα «ευέλικτα» ιδιωτικά σχήματα.

Η ρύθμιση αυτή έρχεται να αποσαρθρώσει εντελώς τις ήδη πενιχρές αρμοδιότητες των δημοτικών συμβουλίων, οι οποίες τους αφαιρέθηκαν συλλήβδην χάριν της κυβερνησιμότητας με τον Νόμο 4623/2019 που με σπουδή φρόντισε να περάσει η παρούσα κυβέρνηση μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της.

Πρόκειται δε για την «έβδομη (!) διαδοχική νομοθετική ρύθμιση που φέρνει αυτή η κυβέρνηση σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών, αποκλειστικά στην κατεύθυνση της αύξησης των αρμοδιοτήτων των Οικονομικών Επιτροπών, με αντίστοιχη αφαίρεσή τους από τα δημοτικά συμβούλια και τις επιτροπές Ποιότητας Ζωής.

Έχει προηγηθεί ο νέος εκλογικός νόμος που αναμένεται και αυτός να κατατεθεί στη Βουλή από τον Υπουργό Εσωτερικών ο οποίος επαναφέρει ένα ακραία πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα όπου συνδυαστικά με την εκλογή του Δημάρχου από την πρώτη Κυριακή με 43%, τα 3/5 των συμβούλων στον α΄ συνδυασμό, τη μείωση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων και τον «κόφτη» του 3% ευνοεί υπέρμετρα τις μεγάλες παρατάξεις και οδηγεί στην απαξίωση και στον πολιτικό παραγκωνισμό τα μικρά αυτοδιοικητικά σχήματα. Ενώ παράλληλα καταργεί στην Αττική, και άρα και στον Δήμο μας, τα Κοινοτικά Συμβούλια στις 3 δημοτικές ενότητες του Δήμου Κηφισιάς ολοκληρώνοντας έτσι την πλήρη απαξίωσή τους. Με τον τρόπο αυτό, αλλοιώνεται η φυσιογνωμία του αυτοδιοικητικού θεσμού ως ενός λαϊκού θεσμού στο οποίο όλοι οι πολίτες μπορούν να συμμετέχουν με ίσους όρους.

 

Κύριε Πρόεδρε,

Μέσα σε αυτό το αρκετά δυσμενές πλαίσιο για την τοπική αυτοδιοίκηση λειτουργεί και το δημοτικό συμβούλιο Κηφισιάς χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες, χωρίς δυνατότητες ελέγχου της διοίκησης, χωρίς ουσιαστικό διάλογο σε μεγάλα και κρίσιμα θέματα μέσα από ατέρμονες μεταμεσονύκτιες συνεδριάσεις τις οποίες επί της ουσίας μονοπωλούν οι σύμβουλοι της Διοίκησης. Μία λειτουργία ανέμπνευστη και άκρως διαχειριστική, μακριά από τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, τις ανάγκες και τις αγωνίες τους.

Δυστυχώς, προς μεγάλη μας έκπληξη λάβαμε γνώση της κίνησης συναδέλφου δημοτικού συμβούλου της παράταξης της Διοίκησης να σπεύσει να προσφύγει στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής επί της μοναδικής απόφασης, η οποία λήφθηκε με την πλειοψηφία των συμβούλων της αντιπολίτευσης, κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Κοινοτικού Συμβουλίου Ν. Ερυθραίας σχετικά με το θέμα της παραχώρησης του Δημοτικού Θεάτρου. Ένα θέμα, το οποίο παρότι ζητείτο από τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου δεν ετίθετο για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο κατόπιν ισχυρής αντίθεσης δικής σας, του Δημάρχου και της παράταξης της Διοίκησης αναγκάζοντας την αντιπολίτευση να το καταθέσει ως όφειλε ως έκτακτο θέμα. Η προσφυγή κατά της απόφασης αυτής αποτελεί σαφές δείγμα περιφρόνησης της ψήφου του δημοτικού συμβουλίου με την ανοχή της Διοίκησης. Μένει μόνο να δούμε ποια θα είναι η στάση σας απέναντι στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.

Κατόπιν αυτών, σας δηλώνουμε ότι σε ένδειξη διαμαρτυρίας:

ΑΠΕΧΟΥΜΕ από το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο της 21/4/2021

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ να περιφρουρήσετε τη δημοκρατική λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου και να εφαρμόσετε αδιακρίτως τον Κανονισμό Λειτουργίας.

Αγγελική Παπάζογλου, δημοτική σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Κοινωνία Παρούσα στην Κηφισιά, Ν. Ερυθραία, Εκάλη»

Μαρία Σεβδαλή, δημοτική σύμβουλος, μέλος της παράταξης «Κοινωνία Παρούσα στην Κηφισιά, Ν. Ερυθραία, Εκάλη»

Παναγιώτης Κανακάκης, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Βήματα Μπρος»