Καλοτάξιδα βιβλία

biblio-taxidi

Γράφει η Έρικα Αθανασίου

Μια ποικιλία βιβλίων για όλες τις εποχές αλλά και για όλα τα γούστα, καθώς επίσης και τον φετινό διαγωνισμό της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφίας παρουσιάζουμε σήμερα. Το βιβλίο είναι ταξίδι γιαυτό η ευχή μας είναι πάντα καλοτάξιδο.

Σάμος μια μέρα

samos1Κάθε τόπος έχει μια ιστορία ή … πολλές να πει. Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Σάμου κάλεσε συγγραφείς να πουν τη δική τους ιστορία για το νησί και το αποτέλεσμα ήταν μια εξαιρετική έκδοση με 65 διηγήματα. Ο καλύτερος τρόπος για να διαφημιστεί ένας τόπος, μια εποχή που φαίνεται ότι ο τουρισμός της χώρας, αντιμετωπίζεται μόνο επιχειρηματικά, είναι να αφήσεις την τέχνη να κάνει τη δική της πρόσκληση.

«Ο τόπος, κάθε τόπος, είναι παράδοση που πρέπει να κληρονομείται. Και όσο κι αν σκέφτομαι, δύσκολα μπορώ να βρω ομορφότερο τρόπο να παραδώσεις κάτι στις επόμενες γενιές, από τις λέξεις, από τα κείμενα που γράφονται, όταν βουτάς την πένα στην καρδιά. Έτσι, η «Σάμος, μια μέρα…», γίνεται «Σάμος, μια ζωή…», αναφέρει η Γιούλη Επτακοίλη, στον πρόλογο του βιβλίου.

«65 αφηγητές μας ταξιδεύουν στο παρόν, το παρελθόν αλλά και το μέλλον της Σάμου, αποτυπώνουν στιγμές της μικρής μας κοινωνίας, μας μεταφέρουν την αίσθηση, την γεύση και τη μυρωδιά από την κοινωνική γεωγραφία και τη μικροϊστορία του τόπου», προσθέτει ο Μανώλης Πυργιώτης, Διευθυντής της βιβλιοθήκης.

Συμμετέχουν:

Βίβιαν Αβραμίδου-Πλουμπή, Χρήστος Αζαριάδης, Έρικα Αθανασίου, Κασσάνδρα Αλογοσκούφη, Άννα Ασημίνα, Σταμάτης Βαλσάμος, Ειρήνη Βαρδάκη, Γιώργος Βοϊκλής, Μπάμπης Βουρλίδας, Νεοκλής Γαλανόπουλος, Ευτυχία Γιαννάκη, Γιώργος Γκόζης, Γιάννης Γρηγοράκης, Πόπη Δαμιανίδου, Γιώργος Δάμτσιος, Αντώνης Δημόπουλος, Παρασκευή Εμμανουήλ, Κατερίνα Ευθυμίου, Μίνως Ευσταθιάδης, Μιλτιάδης Ζέρβας, Μαργαρίτα Ικαρίου, Φανή Καλαμπόκη, Ευγενία Καλογεροπούλου, Κούλα Καραμηνά-Πόθου, Ιωάννα Καστάνη, Παναγιώτης Κεραμίδας, Νίτσα Κιάσου, Γιώργος Κουκουτιανός, Μαρία Κούλα, Νίνα Κουλετάκη, Αναστασία Κουρμούση, Μάρκος Κρητικός, Αικατερίνη (Καίτη) Κωνσταντάρα-Σπυροπούλου, Αργυρώ Λεντούδη, Φαίδρα Μ., Εύη Μάρκου, Στέλιος Εμμ. Μάρκου, Χρυσάνθη Μίσκου, Τεύκρος Μιχαηλίδης, Αναστασία Μπαρτζή, Απόλλωνας Ξένος, Μιχάλης Παπαδημητρίου, Δήμητρα Παπαναστασοπούλου, Μίνα Πατρινού, Γεωργία Πετούλη-Γλάρου, Κωνσταντίνος Πλατής, Αγγελική Πλουμά, Βασίλης Πουλημενάκος, Μανώλης Πυργιώτης, Άγγελος Ρήγας, Έρη Ρίτσου, Πόπη  Ροδίτου, Σπύρος Σακελλαρόπουλος, Τζέννη Σιαμαλέκα, Αλέξανδρος Δ. Σταθακιός, Αικατερίνη Τεμπέλη, Ιωάννα Τσαμπούρη, Χρήστος Φαρμάκης, Χαρά Χατζηαντωνίου, Έλσα Χίου, Γιώτα Χουλιάρα, Έλενα Χουσνή, Ουρανία Χρυσαφίνου. Τη συλλογή κλείνουν δύο διηγήματα στα αγγλικά του Άγγλου συγγραφέα Nick Brown.

Το Μάτι της Βελόνας

velona1Τα κατασκοπευτικά βιβλία συνήθως έχουν μικρό χρόνο ζωής, όπως και πολλά βιβλία άλλωστε, σε μια εποχή που βγαίνουν χιλιάδες τίτλοι. Όταν λοιπόν ένα βιβλίο κατασκοπίας επανεκδίδεται σήμερα, μετά την πρώτη του έκδοση το 1978, σημαίνει ότι η αξία του είναι διαχρονική. Οι εκδόσεις Bell ξαναφέρνουν στο αναγνωστικό κοινό το βιβλίο που ανέδειξε τον Ουαλό Κεν Φόλετ, «Το Μάτι της Βελόνας». Ένα βιβλίο που εκτυλίσσεται λίγο πριν την απόβαση στη Νορμανδία, αναδεικνύοντας τη σημασία της κατασκοπίας, η οποία θα μπορούσε να δώσει στοιχεία για το πού θα γινόταν η απόβαση. Το να περιμένουν οι Γερμανοί την απόβαση σε άλλο μέρος, θα μπορούσε να αλλάξει την έκβαση του πολέμου. Κι όταν όλα κρέμονται από την αποτελεσματικότητα ενός κατασκόπου, τότε ένα τυχαίο γεγονός μπορεί να αλλάξει τα πάντα. Μια ιστορία που σε κρατάει σε αγωνία σε κάθε σελίδα, παρότι γνωρίζεις το ιστορικό γεγονός, μια ιστορία που σε κάνει να αγωνιάς ακόμα και για την τύχη του κατασκόπου του εχθρού.

Πώς να κατασκευάσεις ένα σιδηρόδρομο

sidhrodromos1Οι εκδόσεις «TalesQuest» παρουσιάζουν το καλαίσθητο βιβλίο για παιδιά από 8 ετών και πάνω «Πώς να κατασκευάσεις ένα σιδηρόδρομο – Μια τεχνική ιστορία για την εποχή του ατμού», σε κείμενα και εικονογράφηση του Martin Sodomka.

Ενώ ο συγγραφέας μας συστήνει τον Max, έναν σπουδασμένο μηχανολόγο μηχανικό, που αναγκάζεται να ξεκινήσει από το πιο χαμηλό σκαλοπάτι την καριέρα του στο εργοστάσιο του Βαρόνου Koch, στην άκρη της σελίδας περιέχονται χρήσιμες πληροφορίες και τρόποι παρατήρησης για τον ατμό, την ατμομηχανή, τους σιδηροδρόμους. Οι ευφάνταστες εικόνες, συμπληρώνουν το κείμενο, παρασύροντας τον αναγνώστη στην εποχή της δημιουργίας των σιδηροδρόμων και στην παρακολούθηση της ζωής των πρωταγωνιστών της δημιουργίας του.

Μια ιστορία για τραίνα, για όσους τους αρέσει να ταξιδεύουν, να διαβάζουν, να επιμένουν ότι όλα μπορούν να γίνουν καλύτερα.

Ένας γάιδαρος που τον λένε Ισίδωρο

isidorosΠώς θα ήταν να φωνάζεις τον γάιδαρό σου Ισίδωρο; Και τελικά πώς θα ήταν να έχεις έναν γάιδαρο; Η συγγραφέας, Ηρώ Παπαμόσχου, γνωρίζει και για αυτό συστήνει και στους νεαρούς της αναγνώστες τον γάιδαρο Ισίδωρο, μέσα από τις εκδόσεις «Κέδρος». Η ιστορία βασίζεται στην πραγματική ιστορία ενός γαιδάρου που γεννήθηκε στη Γαλλία και φυσικά γνώριζε άπταιστα γαλλικά, όλα τα καταλάβαινε. Ενός γαιδάρου που παρέα με το αφεντικό του ξεκίνησαν για ένα ταξίδι από τη Γαλλία ως τα Ιεροσόλυμα. Ενός γαιδάρου που γεννήθηκε με το όνομα Ισιντόρ και κάποτε κατέληξε στην Ελλάδα με το όνομα Ισίδωρος.

Πατρίδα χώρα ξένη

-kseniΥπάρχουν ιστορίες που όσες φορές και να ειπωθούν υπάρχουν κι άλλα να πει κανείς. Και πάντα έχει σημασία ο τρόπος.  Το 1914, σε κάποιο χωριό στην Τουρκία ξεκινάει το βιβλίο του Μιλτιάδη Σαλβαρλή «Πατρίδα χώρα ξένη» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μετρονόμος». Η ηρωίδα θα εγκαταλείψει το χωριό της, όπου κάθε Κυριακή μύριζε μπουγάδα και φρέσκο ψωμί και όλες οι οικογένειες έτρωγαν μαζί και θα βρεθεί στα Νεόχτιστα της Τούμπας.

Τον δεύτερο ήρωα τον γνωρίζουμε επίσης στην Τουρκία, σε μια πόλη όπου ακούς πολλές γλώσσες, όχι μόνο ελληνικά και τουρκικά. Χρώμα από τον ελληνισμό της Τουρκίας μεταφέρει ο συγγραφέας καθώς αφηγείται την ιστορία δύο παιδιών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και να βρεθούν στην Αθήνα.

Απλός και συναρπαστικός ο τρόπος αφήγησης, μεταφέρει τον αναγνώστη σε μια εποχή που χάθηκε, σε πατρίδες που είναι πια ξένες.

Sex Story

sex-story1Την ιστορία της σεξουαλικότητας για πρώτη φορά σε κόμικ παρουσιάζουν οι εκδόσεις «Επίμετρο» και για ένα τέτοιο θέμα, αναμενόμενο να είναι τα γαλλικά η γλώσσα του πρωτοτύπου.  Δημιουργοί του βιβλίου: στο κείμενο Philippe Brenot, στα σκίτσα Laetitia Coryn,  στο χρώμα Isabelle Lebeau και η μεταφορά από τα γαλλικά στα ελληνικά του  Σταύρου Παπασταύρου.  Η ιστορία  ξεκινάει από τα δάση της Ανατολικής Αφρικής και τους χιμπατζήδες για να ολοκληρωθεί στον προϊστορικό άνθρωπο το πρώτο κεφάλαιο, να περάσει στη Βαβυλώνα και τον ελεύθερο έρωτα και να καταλήξει στο τελευταίο κεφάλαιο στον 21ο αιώνα και στο σεξ του μέλλοντος. Ένα θέμα που θα μπορούσε εύκολα να δημιουργήσει πορνογραφικά σκίτσα και κείμενα, καταφέρνει να μην σκανδαλίζει ακόμα και τους συντηρητικούς και να διηγηθεί μια ιστορία διαχρονική και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, που αφορά όλους.

Ο Κύριος ΧΙ και μερικά ακόμα γράμματα

kyrios-xiΟ Άγγελος Χαριάτης καταφέρνει χρησιμοποιώντας λογοτεχνική γλώσσα, που δεν θα ακουγόταν ποτέ στα γήπεδα, να στήσει ένα αστυνομικό ποδοσφαιρικό μυθιστόρημα το «Ο Κύριος ΧΙ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις  «24 γράμματα».

Ο συγγραφέας τολμάει να καταπιαστεί με το δύσκολο θέμα των παρασκηνίων των ποδοσφαιρικών αγώνων, χρησιμοποιώντας μάλιστα μια ομάδα θρύλο, τον Ολυμπιακό. «Ο Ολυμπιακός ήταν ένα με την πόλη, ζούσε με τους κατοίκους, ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους. Και απαραίτητος, κάτι σαν το οξυγόνο για τον εγκέφαλο. Για αυτό λοιπόν, κάθε αποτέλεσμα που στράβωνε για την ομάδα – ειδικά για το ποδόσφαιρο, αυτός ήταν ο βασιλιάς των σπορ – ήταν σαν μαχαιριά στο σώμα της πόλης».

Ένας αλκοολικός ιδιωτικός ντετέκτιβ, ένας αθλητικός ρεπόρτερ, ένας ιδιοκτήτης γραφείου παράνομων στοιχημάτων, μια σερβιτόρα, ένας ποδοσφαιριστής και μερικοί ακόμη παίκτες, διαιτητές και φυσικά ο κύριος Χ αλλά και μερικοί ακόμα κύριοι με άλλα γράμματα της αλφαβήτου, αποτελούν τα βασικά πρόσωπα της ιστορίας. Μια ιστορία που ξεκινάει με ένα χαμένο παιχνίδι που όλοι θεωρούσαν σίγουρο και τελειώνει με μια χρονιά όπου δεν υπήρξε πρωταθλητής, καθώς πολλά είχαν μεσολαβήσει.

Κι αν μερικά πράγματα φαίνονται όπως είναι, κάποια άλλα εξακολουθούν να παραμένουν κρυμμένα πίσω από ψευδώνυμα ή ψεύτικα ονόματα, ακόμα και μετά το τέλος της ιστορίας. Ο συγγραφέας μας καθοδηγεί να υποθέσουμε για το ποιο μπορεί να ήταν τελικά το κίνητρο, το οποίο μπορεί και να μην είναι το προφανές.

Ένα μυθιστόρημα που μπορούν να απολαύσουν εξίσου τόσο οι ποδοσφαιρόφιλοι όσο και οι φίλοι των αστυνομικών ιστοριών και φυσικά οι φίλοι της λογοτεχνίας.

Ένα ευχάριστο παράδοξο, όπου οι εκδόσεις που αριθμούν  «24 γράμματα», εκδίδουν ένα βιβλίο όπου πολλά από τα 24 γράμματα της αλφαβήτου, χρησιμοποιούνται ως ψευδώνυμα στα πρόσωπα της ιστορίας με τον Κύριο ΧΙ να κυριαρχεί τόσο στον τίτλο όσο και στην εξέλιξη της ιστορίας.

68ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Συγγραφής και Εικονογράφησης βιβλίων
gls-logo

Τον 68ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Συγγραφής και Εικονογράφησης βιβλίων για παιδιά και νέους προκηρύσσει η Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, το σωματείο που έχει αναδείξει τους περισσότερους συγγραφείς παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας στη χώρα μας.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους και τα βραβευμένα βιβλία, συνήθως παίρνουν τον δρόμο για τα ράφια των βιβλιοπωλείων.

14 ξεχωριστές κατηγορίες, για εκτενή ή βραχεία φόρμα για διαφορετικές ηλικίες και ποικιλία θεμάτων, όπου συγγραφείς και επίδοξοι συγγραφείς μπορούν να αναμετρηθούν.

Η αποστολή των έργων μπορεί να γίνει από  15 Αυγούστου έως και 31 Αυγούστου 2023. Εξαιρείται η συμμετοχή για τον διαγωνισμό που αφορά στα σχολεία και έχουν δικαίωμα υποβολής έως 27 Οκτωβρίου 2023.

Πληροφορίες για τις κατηγορίες και τον τρόπο συμμετοχής στο

https://womensliteraryteam.com/wp-content/uploads/2023/04/prokiriksi-diagonismou-68.pdf

(Επισκεφτείτε τη σελίδα https://womensliteraryteam.com και κατευθυνθείτε στην κατηγορία Διαγωνισμοί – Προκηρύξεις)